Logo
Nevíte si rady? Zavolejte.
0 ks
za 0,00 Kč
Nákupní košík je prázdný
Potřebujete poradit? Neváhejte nás kontaktovat.
Novinky
03.05.2020
Novinka Hydraulický moštovač 50 a 70l v provedení nerez
Pro rok 2018 jsem si připravili novinku - hydraulický lis na ovoce velikosti 50 a 70 litrů v provedení Nerez - můžete zakoupit zde   číst celé
06.05.2019
Video kanál Mostovače CZ na Youtube
Na Youtube můžete nyní přes video kanál Moštovače CZ sledovat aktualizované prezentace a videa Lisů na ovoce, moštovačů a drtičů ovoce. číst celé
07.03.2017
Lis na jablka
V naší nabídce nyní nově naleznete opravdu velký výběr lisů, drtičů a dalšího příslušenství pro zpracování jablek a ostatního ovoce. Lis na jablka pat... číst celé
Zobrazit všechny novinky
  1. Úvod
  2. Sadba hub
  3. Lesní houby
  4. Hřib smrkový - substrát na pěstování

Hřib smrkový - substrát na pěstování

Hřib pravý podhoubí pro pěstování

Hřib smrkový (známý též jako hřib pravý, pravák, smrkáč, hřib bílý) patří mezi nejpopulárnější a nejoblíbenější houby rostoucí ve volné přírodě. Sbírá... celý popis
Dostupnost
do 3 dnů
247 Kč
204 Kč
bez DPH
ks
Číslo produktu:Z013Hou
Typ houby:Hřib Smrkový
Kompletní specifikace

Hřib smrkový (známý též jako hřib pravý, pravák, smrkáč, hřib bílý) patří mezi nejpopulárnější a nejoblíbenější houby rostoucí ve volné přírodě. Sbírá se jak pro použití v kuchyni, tak i ve velkém pro průmyslové zpracování. Vyskytuje se především v jehličnatých lesích pod smrky, ale vzácněji ho můžeme najít i ve smíšených a listnatých lesích. 

Využití v kuchyni: Výborná houba vhodná do polévek, do omáček, do smaženic, k nakládání do octa i k sušení. Vynikající jsou obalované houbové řízky ze statnějších plodnic, menší plodnice se lépe hodí k nakládání do octa.

Hřib Smrkový

Návod na pěstování:

1/ Místo vhodné k pěstování hřibů:

Hřib smrkový roste v lesích a hájích a proto musí stanoviště pro pěstování poskytovat vhodné podmínky. Nejvhodnější je stanoviště s lesními dřevinami (dub, borovice, bříza…). Ideální je stinné a klidné místo.

2/ Hřib smrkový - substrát pro pěstování – příprava:

Mycelium houby z balení je nutné smíchat s 5 litry rašeliny (ideálně navlhčené) a 1 litrem dřevěného uhlí (můžeme použít popel z ohniště nebo krbu kde bylo použito pouze dřevo). Pro zlepšení parametrů substrátu je vhodné doplnit o 0,5 l sádry a 0,5 l vermikulitu nebo perlitu. Promísený substrát navlhčíme, tak aby při zmáčknutí vyteklo pár kapek vody.

3/ Dávkování:

Vykopejte několik menších děr kolem stromu (nejlépe, aby byly vidět kořeny), vsypte okolo 0,5 l připraveného substrátu a zakryjte 5 centimetrovou vrstvou zeminy. V místech kde jsme takto nasypali substrát je vhodné použit mulčování kůru, jehličí nebo listí. Takto připravené místo nevyžaduje žádné další úpravy, jen občas podlít menším množstvím vody. Hlavně v období, kdy 10 až 14 dní nepršelo. Zakládat sadbu lze od dubna do pozdního podzimu, ale první houby se mohou objevit až po 2-3 letech od založení.

Postup pěstování hřibHřib pravý podhoubí pro pěstování je založeno na mykorhize, což je symbióza hub s rostlinami. Houba čerpá živiny z rostlin a rostlina díky mykorhize rozšiřuje kořenový systém a tak snáze čerpá vodu a živiny z půdy. Tento systém je velmi složitý a to může být i důvodem proč se nám ne vždy podaří dosáhnout úspěchu při pěstování. Záleží na mnoha faktorech – druhu houby, druhu stromu, stáří dřeva, půdě a prostředí. Pokud připravíme odpovídající podmínky pro vývin a dojde k symbióze houby s dřevem, tak první plodnice by se měly objevit po 2-3 letech od naočkování.

Hřib smrkový - substrát na pěstování parametry:

  • Hmotnost balení: cca 100 -150 g
  • Uchování: v chladu a suchu, optimální teplota 4 - 5°C
  • Vhodné stanoviště: s lesními dřevinami, stinné
  • Vhodná doba výsadby: od dubna do pozdního podzimu
  • První plodnice: cca po 2 - 3 letech
Zboží zařazeno v kategoriích
 
Zpracování osobních údajů můžete ovlivnit úpravou svých preferencí ochrany soukromí.