- Štítky blogu
- lis na ovoce
- moštovač
- ovocný lis
- lis na jablka
- šroubový lis na ovoce
- Lis na ovoce 20 L
- Lisy ovoce
- hydraulický lis ovoce
- uživatelská recenze lis na ovoce
- lis na ovoce hydraulický
- výroba moštu
- žampiony sadba
- Nářadí pro ženy
- Sada nářadí Lady
- drtič ovoce
- výhodný set moštování
- sadba hub
- domácí pěstování hub
- katr z motorové pily
- mini katr
- sadba bedly jedlé
- přípravek na řezání prken
- pěstování hub
- Katr na motorovou pilu
- Růžové nářadí pro ženy
- řezání prken motorovou pilou
- hlíva ústřičná sadba
- Stolní lis na ovoce S3
- moštování jablek
- filtrační rouška
- Moštovače
- Moštovač
- Bio ovocná štáva
- výroba cideru
- Drtič ovoce
- drcení jablek
- filtrační plátno
- lisování ovoce
- zimní řez jabloní
- Lisy na ovoce
- Lis na ovoce
- Lisování ovoce
- Lis na ovoce 12 L
- lis na ovoce 12l
- lisy na ovoce
- moštovač s drtičem ovoce
- Úvod
- RADY A TIPY
- Hydraulický lis na ovoce 20L a lis s centrálním šroubem
Hydraulický lis na ovoce 20L a lis s centrálním šroubem
Je jaro a do sklizně ovoce zbývá ještě dost času, ale pokud už přemýšlíte, jak letos naložíte s úrodou jablek, hrušek nebo hroznového vína, máme pro vás zajímavý tip. Jeden z oblíbených způsobů zužitkování ovoce je lisování ovocného moštu. Možná jste jako malé děti sledovali své rodiče nebo prarodiče jak doma, většinou pomocí vlastnoručně vyrobeného lisu, lisují jablka a vy si užíváte lahodného osvěžujícího a především zdravého nápoje. V dnešním článku vám představíme dva lisy na ovoce, jedná se o lis na ovoce s centrálním šroubem 20 litrů a hydraulický lis na ovoce 20 litrů.
Jako první si představíme lis na ovoce s centrálním šroubem 20 litrů. Nejdříve si popíšeme, jak vlastně vypadá. Všechny dřevěné části lisu, ať už koš, hranoly či lisovací půlkruhy jsou vyrobeny z neopracovaného bukového dřeva, které dodává výrobku syrový přírodní vzhled. Pod lisovacím košem je výlevka z tvrzeného potravinářského plastu, která slouží k odvádění vylisované šťávy do připravené nádoby. Celý lis je umístěn na ocelové základně. Vlastní mechanismus lisování je závislý na vaší práci, otáčení pákou, která přenáší sílu na šroub s trapézovým závitem prostupujícím osou základny a mísy.
Ruční lis na ovoce s centrálním šroubem o objemu 20 litrů je určen především na zpracování menšího množství ovoce (několik kilogramů). K dokonalému vylisování ovocné šťávy je nutné ovoce před lisováním nakrájet na menší kusy nebo použít drtič na ovoce, který také nabízí náš e-shop. Z vlastních zkušeností, ale můžeme doporučit koupi drtiče ovoce až k lisům o větších objemech. U lisu 20 litrů si ještě vystačíte s ručním krájením. Do koše lisu je vhodné dát lisovací roušku, která zabrání proniknutí kousků jádřinců a dalších nežádoucích částí do moštu. Poté již vložíte nakrájené ovoce, zakryjete lisovacími půlkruhy, podle potřeby vymezíte prostor mezi pákou a půlkruhy dřevěnými hranoly a nasadíte lisovací páku. Otáčením vzniká tlak a z výlevky začne vytékat ovocná šťáva.
V následujícím textu si popíšeme hydraulický lis na ovoce 20 litrů. Tento lis se skládá z ocelové konstrukce, výlevky z tvrzeného potravinářského plastu a koše z neopracovaného bukového dřeva. Tlak potřebný k lisování moštu je vyvíjen hydraulickým zvedákem (panenka, zatížení 2 tuny), který je umístěn na spodu ocelové konstrukce pod výlevkou. Základna koše je umístěna hybně na ocelovém rámu. Po naplnění lisu přiklopíte ovoce ocelovou deskou a připevníte ke konstrukci. Poté pomocí trubkové páky ovládáte hydraulický hever a ten posunuje koš vzhůru a šťáva vytlačená z ovoce vytéká výlevkou do připravené nádoby.
Lis na ovoce hydraulický 20 litrů je určen na středně velké objemy ovoce (několik přepravek). Stejně jako u předchozího lisu je vhodné ovoce nakrájet či nadrtit, poté je lisování snazší a především výtěžnost šťávy je vyšší. Drtič ovoce, hydraulický lis i filtrační roušku doporučujeme zakoupit na našem e-shopu. S tímto typem lisu bude práce rychlejší, zpracujete větší objem ovoce a tlak za vás vyvine hydraulický hever.
Připravte se na sezonu již nyní. Menší lisy na ovoce lze používat i během roku, například na lisování čerstvé šťávy z různých druhů ovoce či zeleniny. Jistě si užijete samotné zpracování výpěstků i lahodnou chuť domácí a především zdravé šťávy.