- Štítky blogu
- lis na ovoce
- moštovač
- ovocný lis
- lis na jablka
- šroubový lis na ovoce
- Lis na ovoce 20 L
- Lisy ovoce
- hydraulický lis ovoce
- uživatelská recenze lis na ovoce
- lis na ovoce hydraulický
- výroba moštu
- žampiony sadba
- Nářadí pro ženy
- Sada nářadí Lady
- drtič ovoce
- výhodný set moštování
- sadba hub
- domácí pěstování hub
- katr z motorové pily
- mini katr
- sadba bedly jedlé
- přípravek na řezání prken
- pěstování hub
- Katr na motorovou pilu
- Růžové nářadí pro ženy
- řezání prken motorovou pilou
- hlíva ústřičná sadba
- Stolní lis na ovoce S3
- moštování jablek
- filtrační rouška
- Moštovače
- Moštovač
- Bio ovocná štáva
- výroba cideru
- Drtič ovoce
- drcení jablek
- filtrační plátno
- lisování ovoce
- zimní řez jabloní
- Lisy na ovoce
- Lis na ovoce
- Lisování ovoce
- Lis na ovoce 12 L
- lis na ovoce 12l
- lisy na ovoce
- moštovač s drtičem ovoce
- Úvod
- RADY A TIPY
- Porovnání pro hydraulický lis na ovoce 12L a šroubový lis
Porovnání pro hydraulický lis na ovoce 12L a šroubový lis
Dnes jsme si pro vás připravili článek o lisech na ovoce o objemu 12 litrů. Náš e-shop www.Mostovace.cz nabízí dva typy těchto lisů – hydraulický lis na ovoce 12 litrů a lis na ovoce 12 litrů s centrálním šroubem. Jaké jsou mezi nimi rozdíly a na co se který lis hodí? Tyto i další otázky se vám pokusíme zodpovědět v následujícím textu.
Nejprve si popíšeme lis na ovoce12 litrů jako takový. Námi nabízené lisy jsou vyrobeny z neopracovaného bukového dřeva (lisovací koš, hranoly a lisovací půlkruhy), z tvrzeného potravinářského plastu (výlevka) a konstrukce z oceli. Objem koše je 12 litrů a tyto typy lisů se hodí především na zpracování menšího množství ovoce, ať už jsou to jablka, hrušky či jiné druhy ovoce, ze kterého potřebujete získat šťávu.
Lis na ovoce 12 l s centrálním šroubem má zapuštěný šroub s trapézovým závitem v ose základny a lisovacího koše. Otáčením šroubu vzniká tlak na lisovací hlavu s ocelovou podložkou a šťáva z ovoce vytéká do výlevky. Před vlastním lisování šťávy je vhodné ovoce nakrájet na menší kusy či nadrtit pomocí drtiče ovoce, který je také v nabídce e-shopu. Pro větší čistotu ovocné šťávy se do koše lisu umisťuje filtrační rouška, která brání vniknutí kousků ovoce do výsledné tekutiny. Menší nevýhodou lisu s centrálním šroubem je potřeba fyzické práce při otáčení pákou, pokud chcete práci ulehčit je zde varianta hydraulického lisu 12 litrů, který si popíšeme v následujícím odstavci.
Jednotlivé kroky při lisování ovocné šťávy:
- nakrájení ovoce na menší kousky nebo nadrcení pomocí drtiče na ovoce
- umístění filtrační roušky do koše lisu
- vložení připraveného ovoce do lisu
- zakrytí nadrcené hmoty bukovými lisovacími půlkruhy a hranoly
- umístění lisovací hlavy, ocelové podložky a páky
- otáčení páky na lisovací hlavě
- vytékání šťávy výlevkou do připravené nádoby
- odstranění zbytků ovoce po lisování
Hydraulický lis na ovoce 12 litrů lisuje ovocnou šťávu pomocí tlaku, který vyvíjí automobilový zvedák tzv. panenka (k zakoupení na e-shopu). Tento typ lisu je méně náročný na fyzickou práci a je vhodný na menší objemy ovoce (několik přepravek). Pokud se chystáte zpracovávat větší množství ovoce, doporučujeme zakoupit hydraulický lis o větším objemu (nabízíme 20, 30, 50 a 70 litrů). Postup lisování je prakticky stejný jako u lisu s centrálním šroubem, pouze odpadá vkládání lisovacích půlkruhů a vymezovacích špalíků. Ovoce se zakryje ocelovou lisovací deskou, na kterou se umístí panenka (hydraulický zvedák) a ta už udělá práci za vás.
Lisování ovocné šťávy je již dlouhá léta oblíbenou formou zpracování ovoce, ať už jablek, hrušek či jiných druhů ovoce včetně bobulovin. Pokud byste rádi vy anebo vaše děti viděli, jak takový ovocný mošt vzniká, není nic jednoduššího než si zakoupit lis na ovoce a zažít společné chvíle při zpracování ovoce.
Zde naleznete porovnávací video lisů na ovoce