„Elixír života“ přesně tak se označuje houba Shitake – Houževnatec jedlý. Toto označení houba získala díky svým pozitivním účinkům na lidské zdraví a dlouhověkost. Ve starověké Číně byla houba pěstována nejdříve pouze u dvora císaře a způsob pěstování byl přísně tajný. Nyní jsou houby shitake jedny z nejpěstovanějších hub, tvoří až 25 % celkové roční produkce hub na celém světě.
Houba shitake má nepřeberné množství pozitivních účinků na lidský organismus. Účinně působí při léčbě vysokého cholesterolu, žaludečních vředů, žlučových kamenů, srdcových chorob a cév nebo cukrovky. Kromě toho že je konzumace houby shitake zdraví prospěšná je vhodnou složkou pro vegetariánská a dietní jídla. Houby zůstávají čerstvé cca 5-7 dnů ale vhodné jsou především na sušení. Sušením získávají intenzivnější vůni a chuť.
Shitake pěstování je možné po celý rok. Záleží na vás, zda sadbu umístíte do sklepa, garáže či bytu. Po zakoupení substrátu jej umístěte po dobu 3 dnů do pokojové teploty cca 14-18°C a teprve po uplynutí této doby odstraňte krycí folii. V místnosti, ve které bude substrát plodit, je nutné udržovat vysokou vlhkost vzduchu (optimálně 90%) a teplotu 14-16°C v noci a 17-19°C přes den. Pro správný vývoj zárodků plodnic je nutné zajistit světlo po dobu 8 hodin denně.
Jakmile začne substrát houby shitake plodit, musíme plody sbírat každý den, tak že vyřezáváme nejstarší houby. Sklizeň trvá přibližně dva týdny a po ukončení je nutné pytel vyčistit od všech odumřelých částí hub a jiných nečistot. Vyčištěný pytel je nutné ponořit na 24 hodin do vody. Poté uložte pytel zpět na místo a můžete se těšit na další sklizeň, která přijde asi po 10 dnech. Tento cyklus lze opakovat 3-5x při dodržení uvedeného postupu pěstování.
Parametry:
Zde můžete shlédnout jednoduchý videonávod SHITAKE pěstování: