- Štítky blogu
- lis na ovoce
- moštovač
- ovocný lis
- lis na jablka
- šroubový lis na ovoce
- Lis na ovoce 20 L
- Lisy ovoce
- hydraulický lis ovoce
- uživatelská recenze lis na ovoce
- lis na ovoce hydraulický
- výroba moštu
- žampiony sadba
- Nářadí pro ženy
- Sada nářadí Lady
- drtič ovoce
- výhodný set moštování
- sadba hub
- domácí pěstování hub
- katr z motorové pily
- mini katr
- sadba bedly jedlé
- přípravek na řezání prken
- pěstování hub
- Katr na motorovou pilu
- Růžové nářadí pro ženy
- řezání prken motorovou pilou
- hlíva ústřičná sadba
- Stolní lis na ovoce S3
- moštování jablek
- filtrační rouška
- Moštovače
- Moštovač
- Bio ovocná štáva
- výroba cideru
- Drtič ovoce
- drcení jablek
- filtrační plátno
- lisování ovoce
- zimní řez jabloní
- Lisy na ovoce
- Lis na ovoce
- Lisování ovoce
- Lis na ovoce 12 L
- lis na ovoce 12l
- lisy na ovoce
- moštovač s drtičem ovoce
- Úvod
- RADY A TIPY
- Výroba domácího moštu s lisem na ovoce - postup
Výroba domácího moštu s lisem na ovoce - postup
Nezadržitelně se blíží hlavní sezona sklizně jablek a hrušek. Pokud očekáváte velkou úrodu a přemýšlíte, jak ovoce zpracujete, máme pro vás zajímavý tip. Dnes jsme si pro vás připravili stručný foto návod na lisování jablek. Výroba jablečného moštu má dlouhou tradici a i v moderní době, kdy si můžete kdekoli koupit ovocné šťávy a džusy jistě oceníte domácí nefalšovaný jablečný mošt. S lisem na ovoce bude výroba jednoduchá a rychlá.
Na našem e-shopu můžete zakoupit různé typy lisů (hydraulické, s centrálním šroubem atd.) o různých objemech (3 až 70 litrů). Rady na výběr správného lisu naleznete v rubrice RADY A TIPY. Nyní přejdeme k vlastnímu postupu lisování jablečné šťávy, který si předvedeme na nerezovém lisu na ovoce o objemu 6 litrů.
- Nejdříve plody vytřídíme, očistíme a zbavíme jádřinců. Pokud nechcete jablka zbavovat jádřinců, je vhodné použít filtrační roušku, která zamezí průniku nečistot do vylisovaného moštu.
- Jablka je potřeba nakrájet na menší kusy, čímž zajistíte vyšší výtěžnost ovocné šťávy a snížíte fyzickou náročnost při otáčení pákou. Při zpracovávání většího množství ovoce doporučujeme použít drtič ovoce, který seženete na našem e-shopu.
- Nakrájené popřípadě nadrcené kusy vložíme do připraveného lisu. Po naplnění koše lisu zakryjeme jablka bukovými půlkruhy, na které položíme vymezovací špalíky, lisovací kovovou desku a lisovací páku. Vše je usazeno na centrálním šroubu.
- Pod nerezovou výlevku umístíme vhodnou nádobu na zachytávání vylisovaného moštu. Otáčením lisovací páky se vyvíjí tlak na ovoce v koši a šťáva vytéká do připravené nádoby.
- Po vylisování veškeré šťávy z plodů opačným postupem rozebereme lis a vyjmeme ovocnou drť. Poté můžeme lis opět naplnit další dávkou připraveného ovoce. Po použití doporučuje jednotlivé části moštovače umýt a osušit (nevkládejte do myčky nádobí a nemyjte agresivními mycími prostředky, bohužel jsme se s tímto nesprávným mytím již setkali).
Doufáme, že díky stručnému foto návodu pro vás bude lisování ovocné šťávy snadné a bez komplikací. Mějte na paměti, že nejdůležitější je zvolit správnou velikost lisu, podle množství zpracovávaného ovoce.
Zde můžete shlédnout celé video lisování: