S cílem usnadnit uživatelům používat naše webové stránky využíváme cookies. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.

NOVINKY

arr3Novinka 2018 Hydraulický moštovač 50 a 70l v provedení nerezPro rok 2018 jsem si připravili novinku - hydraulický lis na ovoce velikosti 50 a 70 litrů v... arr3Video kanál Mostovače CZ na YoutubeNa Youtube můžete nyní přes video kanál Moštovače CZ sledovat aktualizované prezentace a videa Lisů... arr3Lis na jablkaV naší nabídce nyní nově naleznete opravdu velký výběr lisů, drtičů a dalšího příslušenství pro... arr3Hydraulický moštovač 70lNově jsme do naší nabídky zařadili hydraulický moštovač o objemu 70l pro maximální nasazení.... arr3Celodřevěné moštovačeCelodřevěné lisy na ovoce od českého výrobce s dlouholetou tradicí nově naleznete zde     ...

KONTAKTY

Mostovace.cz
Třebotovice 2441
370 06 České Budějovice
tel: +420 731 350 351
info@mostovace.cz

NEJPRODÁVANĚJŠÍ

naše cena 6 235 Kč
SKLADEM



08. 08. 2016

Jak vyrobit jablečný mošt

Jablka jsou u nás nejrozšířenějším ovocem. Existuje mnoho druhů, velikostí, barev i chutí. Snad každý má na své zahrádce alespoň jednu jabloň nebo dokonce i jabloňový sad. Z jablek se dá vyrobit spoustu pochutin, jako velice oblíbený jablečný závin, povidla, sušené křížaly a mnoho dalších. Dnes si ale vyrobíme jablečný mošt krok za krokem.

 

 

Co budeme potřebovat:

 

  • Jablka (množství dle možností, velikost lisu na ovoce, potřebné místo na uschování moštu…)
  • Drtič na ovoce (nebo šroťák na ovoce, tlouk na ovoce…)
  • Lis na ovoce (moštovač, velikost a provedení lisu volíme dle množství zpracovávaných jablek)
  • Hrnec na zavařování (většího objemu)
  • Lahve (skleněné nebo PET)
  • Vodu (kohoutková voda)

 

 

 

Na jablečný mošt jsou lepší jablka z pozdějších odrůd, dobře zralá, nepoškozená, nemoučná a neshnilá. Jablka by měla být dobře omytá od případných nečistot, spadů a postřiků. Jablka podrtíme v drtiči na ovoce nebo rozmlátíme v tlouku. Nadrcenou hmotu ihned vložíme do připraveného moštovače, jelikož rozdrcená jablka na vzduchu rychle oxidují (hnědnou). Vylisovanou a procezenou jablečnou šťávu již nijak neupravujeme, protože díky svému obsahu přírodních kyselin a cukrů slouží jako dobrý konzervant.

 

 

Jabla na stromě

 

 

První způsob uchování jablečného moštu je jeho hluboké zmražení. Do připravených PET lahví nalejeme mošt, ale ne až po okraj (působení mrazu způsobuje roztažnost moštu) lahve by nám mohli prasknout. Lahve stačí dát do klasického mrazáku, kde se teplota pohybuje kolem -20Co. Takto uchovaný mošt vydrží 6-12měsíců.

 

 

Druhý způsob uchování je takzvané pasterování moštu. Do předem připravených skleněných lahví (dobře vymyté) nalejeme mošt opět ne až po okraj (teplem se objem zvětšuje) a sklenice vložíme do zavařovacího hrnce, kde by voda měla dosahovat až k hrdlu sklenic. Vodu zahřejeme na teplotu 80Co. Po dosáhnutí teploty lahve vyjmeme a ihned zavřeme zátkami a necháme ve vodorovné poloze.