- Štítky blogu
- lis na ovoce
- moštovač
- ovocný lis
- lis na jablka
- šroubový lis na ovoce
- Lis na ovoce 20 L
- hydraulický lis ovoce
- Lisy ovoce
- uživatelská recenze lis na ovoce
- lis na ovoce hydraulický
- sadba hub
- řezání prken motorovou pilou
- Růžové nářadí pro ženy
- mini katr
- Nářadí pro ženy
- Sada nářadí Lady
- katr z motorové pily
- domácí pěstování hub
- Katr na motorovou pilu
- žampiony sadba
- hlíva ústřičná sadba
- lisování ovoce
- sadba bedly jedlé
- pěstování hub
- moštování jablek
- Lis na ovoce 12 L
- výroba moštu
- filtrační rouška
- Moštovače
- Moštovač
- Bio ovocná štáva
- výroba cideru
- Drtič ovoce
- drcení jablek
- filtrační plátno
- lisy na ovoce
- zimní řez jabloní
- Lisy na ovoce
- Lis na ovoce
- Lisování ovoce
- Stolní lis na ovoce S3
- lis na ovoce 12l
- přípravek na řezání prken
- Úvod
- RADY A TIPY
- Jak vyrobit jablečný mošt
Jak vyrobit jablečný mošt
Jablka jsou u nás nejrozšířenějším ovocem. Existuje mnoho druhů, velikostí, barev i chutí. Snad každý má na své zahrádce alespoň jednu jabloň nebo dokonce i jabloňový sad. Z jablek se dá vyrobit spoustu pochutin, jako velice oblíbený jablečný závin, povidla, sušené křížaly a mnoho dalších. Dnes si ale vyrobíme jablečný mošt krok za krokem.
Co budeme potřebovat:
- Jablka (množství dle možností, velikost lisu na ovoce, potřebné místo na uschování moštu…)
- Drtič na ovoce (nebo šroťák na ovoce, tlouk na ovoce…)
- Lis na ovoce (moštovač, velikost a provedení lisu volíme dle množství zpracovávaných jablek)
- Hrnec na zavařování (většího objemu)
- Lahve (skleněné nebo PET)
- Vodu (kohoutková voda)
Na jablečný mošt jsou lepší jablka z pozdějších odrůd, dobře zralá, nepoškozená, nemoučná a neshnilá. Jablka by měla být dobře omytá od případných nečistot, spadů a postřiků. Jablka podrtíme v drtiči na ovoce nebo rozmlátíme v tlouku. Nadrcenou hmotu ihned vložíme do připraveného moštovače, jelikož rozdrcená jablka na vzduchu rychle oxidují (hnědnou). Vylisovanou a procezenou jablečnou šťávu již nijak neupravujeme, protože díky svému obsahu přírodních kyselin a cukrů slouží jako dobrý konzervant.
První způsob uchování jablečného moštu je jeho hluboké zmražení. Do připravených PET lahví nalejeme mošt, ale ne až po okraj (působení mrazu způsobuje roztažnost moštu) lahve by nám mohli prasknout. Lahve stačí dát do klasického mrazáku, kde se teplota pohybuje kolem -20Co. Takto uchovaný mošt vydrží 6-12měsíců.
Druhý způsob uchování je takzvané pasterování moštu. Do předem připravených skleněných lahví (dobře vymyté) nalejeme mošt opět ne až po okraj (teplem se objem zvětšuje) a sklenice vložíme do zavařovacího hrnce, kde by voda měla dosahovat až k hrdlu sklenic. Vodu zahřejeme na teplotu 80Co. Po dosáhnutí teploty lahve vyjmeme a ihned zavřeme zátkami a necháme ve vodorovné poloze.