- Štítky blogu
- lis na ovoce
- moštovač
- ovocný lis
- lis na jablka
- šroubový lis na ovoce
- Lis na ovoce 20 L
- Lisy ovoce
- hydraulický lis ovoce
- uživatelská recenze lis na ovoce
- lis na ovoce hydraulický
- výroba moštu
- žampiony sadba
- Nářadí pro ženy
- Sada nářadí Lady
- drtič ovoce
- výhodný set moštování
- sadba hub
- domácí pěstování hub
- katr z motorové pily
- mini katr
- sadba bedly jedlé
- přípravek na řezání prken
- pěstování hub
- Katr na motorovou pilu
- Růžové nářadí pro ženy
- řezání prken motorovou pilou
- hlíva ústřičná sadba
- Stolní lis na ovoce S3
- moštování jablek
- filtrační rouška
- Moštovače
- Moštovač
- Bio ovocná štáva
- výroba cideru
- Drtič ovoce
- drcení jablek
- filtrační plátno
- lisování ovoce
- zimní řez jabloní
- Lisy na ovoce
- Lis na ovoce
- Lisování ovoce
- Lis na ovoce 12 L
- lis na ovoce 12l
- lisy na ovoce
- moštovač s drtičem ovoce
- Úvod
- RADY A TIPY
- Zimní řez jabloní
Zimní řez jabloní
Jak a kdy prořezávat jabloně
Dnes jsme si pro Vás připravili stručného rádce pro zimní řez jabloní. Pěstování jabloní je dlouhodobá záležitost a je důležité správně provádět řez stromů, abyste získali co největší a nejkvalitnější úrodu. Pokud s pěstováním jabloní teprve začínáte, jistě oceníte několik rad k řezu jabloní. Pro růst a vývoj stromu je řez důležitý z hlediska správného nasazení a tvaru koruny a celkového habitu jabloně. Pokud chcete pěknou úrodu je potřeba vytvarovat větve tak, aby plody měli dostatek světla, prostoru, vláhy a živin.
Vlastní řez jabloní dělíme podle zvolené doby:
a) zimní, který provádíme v době vegetačního klidu (nejčastěji leden až duben),
b) letní, který provádíme ve vegetační době.
Dnes bychom se věnovali zimnímu řezu jabloní, který dále můžeme rozdělit na výchovný řez, udržovací řez a zmlazovací řez.
Výchovný řezjabloní provádím v období od výsadby stromu až do začínající plodnosti (4 – 6 let). Výchovný řez provádíme kvůli správnému založení koruny s pevnými základními větvemi. Koruna má být světlá s rovnoměrně rozmístěnými větvemi. Pokud zakládáte ovocné stěny, má výchovný řez význam pro správné založení kostry. Korunka se skládá z terminálního výhonu a 3-4 postranních větví. Postranní větve se zkracují, aby dostatečně zesílily. Nejdříve je zkracování hluboké a postupně přechází do udržovacího řezu.
V prvním roce po výsadbě se 3-4 vedlejší větve zakrátí na 4 až 6 pupenů. Hlavní zásadou je ponechání terminálního výhonu o 1/4 až 1/3 delší než jsou boční větve. Výhon se zakracuje tak, aby byl řez těsně nad pupenem a směřoval ven z korunky.
Ve druhém roce po výsadbě se věnujeme dobrému vývoji základních větví a odstraňujeme konkurenční výhony. Nejprve zakrátíme nejslabší větev asi o ½ až do vyzrálého dřeva a podle ní se snažíme udržet pomyslnou kružnici všech kosterních větví. Řez provádíme tak aby poslední pupen směřoval ven z koruny. Převýšení terminálního pupenu je stejné jako v prvním roce.
Ve třetím a čtvrtém roce postupujeme stejně, ale zakracujeme výhony méně než v předchozích letech.
V pátém roce jabloně obvykle začínají plodit a my můžeme začít s udržovacím řezem.
Udržovací řez jabloní má za cíl udržet fyziologickou rovnováhu mezi růstem a plodností. Snažíme se, aby strom pravidelně a rovnoměrně plodil a aby období plodnosti bylo co nejdelší. Udržovací řez tedy znamená přiměřené zmlazování koruny. Udržovací řez nejčastěji provádíme v zimě nebo v časném jaře. Podle toho do jaké hloubky základních větví řežeme, rozlišujeme jemný, střední a hluboký zmlazovací řez.
Při jemném zmlazovacím řezu zkracujeme základní větve jen do dvouletého dřeva a plodné větve redukujeme o 1/4.
Při středně hlubokém řezu řežeme až do 3 – 4 letého dřeva a plodné větve redukujeme na 1/2.
Hluboký zmlazovací řez plodných větví se používá jen výjimečně u velmi slabě rostoucích odrůd. Redukce plodného dřeva se zde provádí až na 1/3.
Zmlazovací řez jabloní je zapotřebí provádět pokud koruna tvoří velké množství vlků, což bývá u jabloní cca po 40-50 letech. Nejdříve provedeme průklest a hlavní větve zkrátíme tak že necháme 1-2 m dlouhé zbytky větví a na nich ponecháme obrostové větve.
K řezu jabloní se toho dá napsat opravdu mnoho. Doufáme, že pro jednoduchý přehled Vám tento článek bude užitečný. Starejte se o své jabloně a ony se Vám odvděčí kvalitní úrodou štavnatých jablek, které se dají zpracovat třeba na jablečný mošt? Pokud dosud nemáte kvalitní moštovač jablek či drtič ovoce podívejte se na naší nabídku na www.mostovace.cz, kde nabízíme různé lisy na ovoce, drtiče ovoce a doplňky pro moštování.