- Štítky blogu
- lis na ovoce
- moštovač
- ovocný lis
- lis na jablka
- šroubový lis na ovoce
- Lis na ovoce 20 L
- Lisy ovoce
- hydraulický lis ovoce
- uživatelská recenze lis na ovoce
- lis na ovoce hydraulický
- výroba moštu
- žampiony sadba
- Nářadí pro ženy
- Sada nářadí Lady
- drtič ovoce
- výhodný set moštování
- sadba hub
- domácí pěstování hub
- katr z motorové pily
- mini katr
- sadba bedly jedlé
- přípravek na řezání prken
- pěstování hub
- Katr na motorovou pilu
- Růžové nářadí pro ženy
- řezání prken motorovou pilou
- hlíva ústřičná sadba
- Stolní lis na ovoce S3
- moštování jablek
- filtrační rouška
- Moštovače
- Moštovač
- Bio ovocná štáva
- výroba cideru
- Drtič ovoce
- drcení jablek
- filtrační plátno
- lisování ovoce
- zimní řez jabloní
- Lisy na ovoce
- Lis na ovoce
- Lisování ovoce
- Lis na ovoce 12 L
- lis na ovoce 12l
- lisy na ovoce
- moštovač s drtičem ovoce
- Úvod
- RADY A TIPY
- Domácí pěstování hub
Domácí pěstování hub
Vypěstovat si vlastní houby doma ať už na zahradě, ve sklepě nebo v bytě to je úžasná představa. Mít dostatek chutných hub pro různá použití, na vaření nebo sušení je sen každé hospodyňky. Domácí pěstování hub je možné různými způsoby např. pomocí naočkované sadby tzn. substrátu s podhoubím, kolíčkové sadby nebo podhoubím na obilných zrnech.
Pokud se rozhodnete pro pěstování hub z naočkované sadby, je to velice snadné. Nejdříve si vyberete vhodnou sadbu buď žampionů, hlívy ústřičné, hlívy citronové nebo například sadbu bedly jedlé. Když vám přijde sadba hub domů, stačí se řídit pokyny k pěstování. O naočkování substrátu už se postaral výrobce, takže na vás je poskytnout naočkovanému substrátu potřebné podmínky, vybrat vhodné místo a dodržovat doporučenou teplotu a vlhkost.
Obecně lze říci, že pro vyvolání fáze vytváření plodnic hub je potřeba nižších teplot cca 10-15°C a vysoké vlhkosti 95-100% po určitou dobu. Pro vlastní utváření a růst plodnic jsou potřeba teploty vyšší cca 15-25°C a vlhkost vzduchu 80-90%. Přesné údaje naleznete v návodu na pěstování jednotlivých hub.
Jako příklad pěstování hub z naočkované sadby nám poslouží tento návod: Žampiony sadba: nabízíme jako hotový substrát o objemu 3L, balení obsahuje substrát s podhoubím (mycelium) a krycí rašelinu zabalenou v samostatném sáčku. Po rozbalení stačí na povrch kompostu s podhoubím rovnoměrně nasypat krycí rašelinu. Vrstva rašeliny by měla být cca 3 cm, zbytek rašeliny můžete uchovat na další sklizně. Krycí rašelinová vrstva musí být neustále vlhká, proto je vhodné ji často zvlhčovat například rozprašovačem na rostliny. Takto připravená žampionová sadba se přikryje průhledným krytem a umístí se po dobu 8 až 10 dní v teplotě 20 až 25°C. Po uplynutí této doby se na povrchu objeví bílý povlak (mycelium) který je třeba potrhat (prohrabat), např. pomocí malých zahradnických hrabiček nebo vidličky, a rovnoměrně roznést na povrchu rašeliny. Potom se kultura přenese na chladnější stanoviště s teplotou 14 – 18°C. Sadba je potřeba pravidelně větrat, postačí několikrát denně sundat průhledný kryt a na krátkou dobu nechat krabičku otevřenou. První houby se zpravidla objevují za 20 dnů. Ze substrátu lze sklízet žampiony 3 – 5x. Mezi jednotlivými sklizněmi je pauza cca 7 - 14 dní.
Nejen že tímto snadným způsobem získáte chutné a především vždy čerstvé houby, ale můžete si užít i sledování jednotlivých fází vývoje hub. Navíc například hlíva nebo reishi jsou zdraví prospěšné houby a proto neváhejte a vyzkoušejte například hlíva ústřičná sadba. Houby vypěstované vlastním přičiněním budou chutnat určitě ještě o něco lépe!