S cílem usnadnit uživatelům používat naše webové stránky využíváme cookies. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.

NOVINKY

arr3Novinka 2018 Hydraulický moštovač 50 a 70l v provedení nerezPro rok 2018 jsem si připravili novinku - hydraulický lis na ovoce velikosti 50 a 70 litrů v... arr3Video kanál Mostovače CZ na YoutubeNa Youtube můžete nyní přes video kanál Moštovače CZ sledovat aktualizované prezentace a videa Lisů... arr3Lis na jablkaV naší nabídce nyní nově naleznete opravdu velký výběr lisů, drtičů a dalšího příslušenství pro... arr3Hydraulický moštovač 70lNově jsme do naší nabídky zařadili hydraulický moštovač o objemu 70l pro maximální nasazení.... arr3Celodřevěné moštovačeCelodřevěné lisy na ovoce od českého výrobce s dlouholetou tradicí nově naleznete zde     ...

KONTAKTY

Mostovace.cz
Třebotovice 2441
370 06 České Budějovice
tel: +420 731 350 351
info@mostovace.cz

NEJPRODÁVANĚJŠÍ

naše cena 6 235 Kč
SKLADEM



28. 02. 2017

Výroba domácího cideru

Cider je v podstatě zkvašená jablečná šťáva, někdy též nazývána jako jablečné víno. Výroba domácího cideru není nijak náročná, proto si dnes zkusíme popsat jednoduchý návod na jeho výrobu. Základem jsou vždy dostatečně čerstvá jablka nejlépe z vaší zahrádky. Jablka by neměla být potlučená, vybíráme pouze nepoškozené kusy. Podle našich poznatků je nejlepší skladba jablek 50:50 (50% jablka kyselejšího charakteru a 50% jablka sladší chuti), čím pestřejší výběr odrůd tím lépe. Nejvhodnější čas výroby cideru je samozřejmě na podzim kdy většina odrůd jabloní dozrává. Výroba hruškového cideru je též možná, kde postup výroby je naprosto totožný.

 

 

K výrobě domácího cideru budeme tedy potřebovat:

 

  • Jablka (množství dle požadovaného objemu)
  • Drtič ovoce (v případě menšího množství lze jablka pokrájet)
  • Moštovač na ovoce (nebo lze využít služeb moštárny ve vašem blízkém okolí)
  • Demižon včetně kvasné zátky
  • Hadice na přepouštění
  • Skleněné lahve

 

 

Moštovač na ovoce detail

 

 

Vylisovaný a přecezený ovocný mošt (viz. článek "Jak vyrobit jablečný mošt") nalijeme do demižonu (při přelévání dbáme na naprostou čistotu nádoby a jakéhokoliv styku s moštem) v případě zavlečení cizích bakterií by došlo k znehodnocení celé výroby. Demižon uzavřeme takzvanou kvasnou zátkou, která slouží k odpouštění CO2 směr ven a proti zpětnému vniknutí čerstvého vzduchu do nádoby. Takto demižon uložíme na dva až tři měsíce například do sklípku, kde je konstantní teplota kolem 10C. Velkým rizikem je vlastní koštování v průběhu kvašení kdy se do nádoby stále dostává více vzduchu a tím hrozí k pokažení celé várky. Proto je ideální ovocný cider nalahvovat, při lahvování je ideální naplnit lahve až po zátku (může se použít cukr nebo přidat schovaný mošt z mrazničky) lahve uzavřete a opět je uložte do sklípku. Tam pak dochází k druhému kvašení a tím cider získá svojí perlivost. Takto skladovaný cider vydrží maximálně do února v případě, že jsme lisovali jablečnou šťávu v říjnu.

 

 

Tato výroba domácího cideru se dá zařadit mezi jednodušší, samozřejmě existuje mnoho složitějších postupů například s přidáváním potravinářských kvasinek pro urychlení kvašení. Výše uvedený postup je jeden ze základních bez přidávání jakéhokoliv přídavků.